Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

 
«ΕΠΑΝΟΔΟΣ», Κύπρος 1992

Ποιητική σύνθεση αποτελούμενη από 330 στίχους.
 
«…Πρόκειται στην ουσία για ένα μεγάλο ποίημα σε ελεύθερο στίχο που παρουσιάζει την αγωνία του ποιητή για τη γη τούτη τη σκλαβωμένη, με τη μακραίωνη παράδοση και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό…» (Εφημερίδα «Αλήθεια», 24/07/1992)

«… Η ποιητική σύνθεση «Επάνοδος» έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την τύχη του ελληνισμού της Κύπρου. Ο ποιητής στέλλει με καθαρή φωνή τα μηνύματά του, αλλά, συγχρόνως, εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον αυτού του τόπου με τη μακρόχρονη ιστορία και με την τρισχιλιετή ελληνική παρουσία και παράδοση. (Γιώργος Κιτρομηλίδης, εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», 30/07/1992)
 
«… Η «Επάνοδος» του Νίκου Πενταρά είναι μια αξιόλογη ποιητική σύνθεση, ένα είδος μπαλάντας όπου το διηγηματικό στοιχείο με το λυρικό συμβαδίζουν σε μια ιστορικής διάθεσης πορεία του κυπριακού ελληνισμού. Από την άλλη νιώθεις στην εξέλιξη της σύνθεσης τον πολιτικό αντίκτυπο από τα σημερινά γεγονότα μας. Τούτο κιόλας ζωντανεύει το λόγο και του δίνει και ένα άλλο νόημα, θα το ’λεγα κριτικό, μέσα στην τραγική ατμόσφαιρα. (Κύπρος Χρυσάνθης, εφημερίδα «Η Σημερινή», 14/08/1992)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου